Kto wygra miasto czy mafia???
Nie jesteś zalogowany na forum.

Ja jestem pewny Juhasa. Jakoś od początku mi pasował do mafii zwłaszcza rozrywkowy styl. No i Recepcjonistka jest ciekawą postacią. Mam na myśli te słowa że ona się nie nadaje. Może nie nadaje się do grona mieszkańców ponieważ jest w mafii.

Ludkowie, jo żech spokojny chop, niy żodyn knujok! Dejcie mi spokój, bo jo niy snuja żodnych teorii, jak ta tancerka, somelier, rolniczka i dentysta.
Ale jak już mom coś pedzieć, to żech widzioł, że z tyj czwórki to dwóch niy jest świętych,mafijo jak nic!!
I coś mi goda, że dwoch z nich chce sie wkręcić do miastowych i dlatego na mie z zawiści psy wieszo.
Wiadomość dodana po 13 min 23 s:
Ale u was to widza, ze jak kto rzuca podejrzenia, to zaraz godocie, ze mafijo.
A jak czlowiek nic nie goda i zyje se spokojnie, to tez mafijo!
No to sie zastanówta ludzie, dajta spokój, tak zle i tak nie dobrze co by człowiek niy zroboł to niy tak!!
jop twojo mać

Dobrymi chęciami, to wiadomo co...

Przepraszam że mnie tak długo nie było, byłem zajęty rzeźbieniem. Miałem ogrom pracy ale wnioskując po tych głosach, myślę że ciężko stwierdzić cokolwiek ale zwróćcie uwagę że dwie osoby głosowały na Anubisa. Może któraś z tych osób lub Anubis jest w mafii?
Akurat Anubis w tym przypadku wydaje się być czysty, bo jako jedyny zagłosował na Juhasa. A to raczej nierealne, żeby mafia głosowała na swojego "normalnego" gracza. O ile z nieaktywną Misjonarką, która i tak by wyleciała to jest możliwe to głos Anubisa raczej go oczyszcza (o ile oczywiście Juhas okaże się być z mafii).

Przeczytałam jeszcze raz całe forum i doszłam do wniosku ze gdybym była księdzem to modliłabym się za Sommeliera. On już w drugim swoim poście podał typ na Misjonarkę, gdy cała reszta pisała jeszcze o pierdołach.
Pomijając wątek Juhasa który pewnie się dziś rozstrzygnie to zastanawia mnie Rzeźbiarz, który upewnia się, czy miasto zagłosuje na Juhasa. Po co? Głosuj jak Ty uważasz.

Mam nadzieję że całe miasto (mafia jak chce to też może) głosujemy na Juhasa

Po prostu byłem ciekawy opinii innych, myślę że to nic złego.

Matematyka mnie przerosła, ale zobaczymy czy intuicja nie.

Matematyka mnie przerosła, ale zobaczymy czy intuicja nie.
Sorry mnie też... Nawet nie mam matury, ale Juhas napewno jest w mafii

Bez matury to chyba OSP?

DRUGIE GŁOSOWANIE W KIERBCACH DOLNYCH
Wieczorne dzwony rozbrzmiały nad Kierbcami Dolnymi, a mieszkańcy po raz kolejny zebrali się na placu, by wskazać tego, kto ich zdaniem bruździ w miasteczku. Dyskusje były gorące, głosy się podnosiły, a napięcie dało się kroić nożem.
Kiedy zapadła cisza, sołtys otworzył urnę i odczytał wyniki...
Wyniki głosowania:
• Anubis – brak głosu ❌
• Dentysta → głos na Juhasa
• Fotograf → głos na Juhasa
• Grabarz → głos na Juhasa
• Juhas → brak głosu ❌
• Okulista – brak głosu ❌
• Przewodnik → głos na Juhasa
• Recepcjonistka → głos na Juhasa
• Rolniczka → głos na Juhasa
• Rzeźbiarz → głos na Juhasa
• Sommelier → głos na Juhasa
• Strażak → głos na Juhasa
• Tancerka → głos na Juhasa
Podsumowanie:
Juhas otrzymał 10 głosów i tym samym opuszcza miasteczko.
Po ujawnieniu roli okazało się, że był członkiem mafii!
⚠️ Ostrzeżenia:
Za brak oddania głosu lub zbyt małą aktywność (mniej niż 2 posty):
• Anubis – brak głosu, 2 posty → ostrzeżenie za brak głosu
• Okulista – brak głosu, 0 postów → ostrzeżenie za brak głosu i brak aktywności oraz wczorajsze ostrzeżenie, tym samym żegnamy Okulistę mieszkańca miasta. Pa Pa HEJ
Komunikat Sołtysa:
„Dzięki jednomyślności Kierbce Dolne dziś odetchnęły z ulgą. Jedna z czarnych dusz wreszcie została wygnana. Ale nie traćcie czujności – noc znów nadchodzi, a w ciemności mogą kryć się kolejni…”
Mord mafii odbędzie się jutro o 21:00.
Ksiądz, jeśli żyje, ma czas do tej godziny, by wskazać, za kogo tej nocy się modli.

Grabarz sugeruje wszystkim głosowanie na Juhasa a moze tym samym chce odwrócić od siebie uwage. Czy to była szczera sugestia.?

Grabarz sugeruje wszystkim głosowanie na Juhasa a moze tym samym chce odwrócić od siebie uwage. Czy to była szczera sugestia.?
Nikt inny nie podał się barmana więc to pewniak, od dziś 100% ufam Grabarzowi. Jak dożyje to w kolejnym głosowaniu Anubis wypad. Aż miło na sercu się zrobiło i nie tylko he he

No to mamy 9:2.
Zakładam, że w mieście na pewno są: Grabarz, Sommelier i Anubis.
W pozostałej 7 mamy dwóch mafiozów.
Fotograf, Przewodnik, Recepcjonistka, Rolniczka, Rzeźbiarz, Strażak, Tancerka.
Na chwilę obecną skłaniam się ku Recepcjonistce i Rzeźbiarzowi. Zobaczymy co przyniesie mord...

Duże piwo dla barmana, brawo. Juhas już nikogo nie spoi swoim szemranym bimberkiem. Ciekawy pomysł na grę, może to zwróciło uwagę barmana. W tych 4 osobach, co dziś wymienił Juhas może być dla niepoznaki 1 mafia.
Zobaczcie kto dziś od rana nieśmiało bronił Juhasa, jak jego los nie był jeszcze przesądzony.
Znając tradycję, okulista miał ważną rolę. Na testament chyba nie ma co liczyć...
Ostatnio edytowany przez Sommelier (2025-10-31 22:52:07)

Powiedz Dentysto dlaczego Anubis jest na pewno w mieście.
Jeszcze przed chwilą sugerował, że jedyny ujawniający się barman może być w mafii.
Nie było innego barmana. Wiadomo trzeba brać wszystkie scenariusze co się
fizjologom nie śniły pod uwagę . Ale skąd pewność, że Anubis jest w mieście?

Powiedz Dentysto dlaczego Anubis jest na pewno w mieście.
Jeszcze przed chwilą sugerował, że jedyny ujawniający się barman może być w mafii.
Nie było innego barmana. Wiadomo trzeba brać wszystkie scenariusze co się
fizjologom nie śniły pod uwagę . Ale skąd pewność, że Anubis jest w mieście?
Pierwsze jego głosowanie jako jedynego było na Juhasa.
To mnie wystarczająco przekonuje.

Bez matury to chyba OSP?
Biorą mech i błoto... Za coś trza żyć

No i pięknie… Juhas wyszedł mafijny, to przynajmniej wiemy, że wczorajsze głosowanie nie poszło w błoto.

Wszyscy święci balują w niebie...
Podzielcie się swoimi wrażeniami. Detektyw mógłby się odezwać do barmana. Jak mi ufa za dotychczasową grę, też chętnie podejmę współpracę. Chyba, że to okulista...
Rzeźbiarzu, jak się spało? Dalej się boisz okrutnej mafii?

Miodzio. Szkoda tylko okulisty bo mialam nadzieję, że miasto dotrwa w całości do końca gry.
Cóż. Muszę znowu zmienić zdanie. Z wyliczanki w sprawie dentysty: winny, niewinny, winny, znowu mi wyszło winny. Może jednak moje przeczucie na początku było dobre.
Rzezbiarzu, gratuluję decyzji. Jednak zagłosowałeś z miastem. Byłam ciekawa, czy pójdziesz swoją drogą...
Anubisie, czemu nie zagłosowałeś na mafie?

Wracając do Anubisa i mojej teorii o jego niewinności.
W pierwszym głosowaniu głosował na Juhasa. Teraz już wiemy, że mafia zakładała odpadnięcie Misjonarki za brak aktywności i na tym chciał się wybielić Juhas. Niemożliwe zatem, że Anubis głosowałby na "swojego". Bo mieliby wtedy ryzyko, że odpadnie dwóch: Misjonarka za brak aktywności i Juhas w pierwszym głosowaniu - mafia nie wiedziała jak rozłożą się głosy, bo mało kto się wychylał z typami.
Anubis = miasto.
Z tej analizy wychodzi mi jeszcze jedna rzecz. W pierwszym głosowaniu nikt z mafii nie głosował na swojego (oczywiście pzoa Juhasem).
Wiadomość dodana po 04 min 51 s:
Grono podejrzanych się zatem zawęża:
Strażak, Tancerka, Recepcjonistka, Przewodnik, Rolniczka oraz Rzeźbiarz/Fotograf (ew. tylko jeden z tych dwóch).

Cóż. Muszę znowu zmienić zdanie. Z wyliczanki w sprawie dentysty: winny, niewinny, winny, znowu mi wyszło winny. Może jednak moje przeczucie na początku było dobre.
Jakieś argumenty poza wyliczanką?

Co do Anubisa zgadzam się z Dentystą. Mafia tak by nie ryzykowała.
Niestety do tej wyliczanki dodałabym Dentystę. Wiadomo on sam siebie nie wymieni.
Zachowywał się przez pewien czas jak adwokat mafii. Może przypadek,
ale z grona podejrzanych wykreślić go nie można.
Wiadomość dodana po 02 min 04 s:
Zachęcam detektywa jeśli to nie Okulista do współpracy z barmanem.
Sommelierowi również można ufać. Przecież to on wytropił Misjonarkę.
I to o takiej godzinie, że mafia mogła na nią czekać, że się ogarnie do współpracy.
Wiadomość dodana po 09 min 47 s:
Tak jak napisałam zaraz po pierwszym głosowaniu, że mafia mogła zemścić się na Misjonarce,
to nie wiemy czy był to tylko Juhas. Dlaczego nie zrobili tego we trójkę? Za duże ryzyko.
Detektyw mógł już kogoś z nich sprawdzić. Gdybym była w mafii to w tej sytuacji optymalne byłyby,
że nawet 2 z nich głosuje na koleżankę, która odpadnie i tak a trzeci trzyma się z boku.
Nie oskarżam Dentysty. Jedynie nie wykluczałabym go z grona podejrzanych.
Mam nadzieję, że ruszy współpraca między tymi, którzy mogą sobie na to pozwolić.

Przewodniku, zasługi Twe wielkie, a serce czysty kryształ
Recepcjonistka kierowała nieśmiało podejrzenia na grabarza, który okazał się miastowy. Kamyk do ogródka na recepcji.
A z tym adwokatem mafii to się zgadza, tylko czy to było zamierzone?
Wiadomość dodana po 58 min 22 s:
Nie wiem, kto z nas ma czyste ręce. Ale wiem, że ten, kto zabił, siedzi teraz gdzieś blisko.
I może nawet się uśmiecha.
Zanim zapadnie całkowicie noc, powiedzcie – na kogo w pierwszej kolejności zamierzacie głosować?
Taka wiązanka + głos na miastowego Grabarza.
Hmm...
Wiadomość dodana po 1 h 01 min 25 s:
Brawo!!! Super że pierwszy mafiozo odstrzelony. Muszę przeprosić Dentystę. Cała trójka co zagłosowała na misjonarke jest czysta.
Juhas santo subito...
Wiadomość dodana po 1 h 06 min 04 s:
Pewności w tej grze to nigdy nie ma. Ale wydaje mi się że na starcie gry bez żadnych konkretnych typów wiedząc że głosy się rozłożą mafia nie zagłosowałaby na swojego żeby od razu się osłabić.
Jednak zagłosowała...