Kto wygra miasto czy mafia???
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 … 13 14 15

Ty mi najbardziej pasujesz. Plan zakładał że y dwie osoby głosowały na misjonarkę, bo było wiadomo że i tak odpadnie. Twoja pewna gra wzbudziła zaufanie. Dzięki czemu przetrwał byś aż do końca.

To na kogo dzisiaj głosujemy?

Ty mi najbardziej pasujesz.
A mi ten Fotograf od początku nie pasował...

Ja głosuję na Fotografa

Może głosowanie trochę rozrusza atmosferę...
2 posty były wyjątkowo miałkie moim zdaniem, typu: olaboga, co to się stało, marny masz los, co teraz będzie, trzeba się modlić/zjednoczyć, bo nas wykończą, trelemorele. Misjonarka i Fotograf. Tam dziś upatruję mafii. Może to nie są mocne argumenty, ale zawsze jakiś punkt zaczepienia. Ja dziś stawiam na 1 myśl.
A owiec się nie wpedza na halę w październiku, tylko sprowadza... Taka mała nieścisłość.
Okulista i Rolniczka nie dotarli, jak 'dobrze' pójdzie, to kilkoro zawodników odpadnie za brak aktywności i ew. głosu. Z drugiej strony trochę szkoda, przyjemniej jest szukać mafii z większego grona podejrzanych.
Recepcjonistka dobrze mówi, chyba tam jakieś wino jest polewane spod lady ?
Może zagrasz w Lotto Sommelierze?

Pomyliłem Cię Przewodniku z Recepcjonistką ![[dblpt]good[dblpt]](http://www.mafia.4ra.pl/upload/4ra_pl/mafia/smilies/[dblpt]good[dblpt].gif)

Nie mogę się doczekać wyników

PODSUMOWANIE GŁOSOWANIA 6 I ZAKOŃCZENIA GRY W KIERBCACH DOLNYCH
Mieszkańcy Kierbców Dolnych zebrali się po raz szósty, by zdecydować, kto tym razem pożegna się z wioską. Atmosfera była już ciężka, bo każdy czuł, że rozgrywka zbliża się ku końcowi.
Wyniki głosowania 6:
Sommelier – głos na Fotografa
Przewodnik – głos na Fotografa
Grabarz – głos na Fotografa
Fotograf - głos na Sommeliera
Tancerka – nie oddała głosu (otrzymuje ostrzeżenie)
(Sędzia użył swojego przywileju)
W rezultacie głosowania mieszkańcy Kierbców Dolnych zdecydowali o wygnaniu Fotografa, który zdobył 4 głosy i okazał się członkiem mafii. Tym samym zakończyła się szósta, a zarazem ostatnia runda — gdyż był to ostatni przedstawiciel mafii, a zwycięstwo przypadło mieszkańcom Kierbców Dolnych.
PODSUMOWANIE GRY – KIERBCE DOLNE
Skład uczestników i ról:
Anubis – Jacek
Dentysta – Paweł
Fotograf – Beata (Mafia)
Grabarz – Monika (Barman)
Juhas – Ewelina (Mafia)
Misjonarka – Kinga (Mafia)
Okulista – Justyna (Detektyw)
Przewodnik – Aneta
Recepcjonistka – Magda (Mafia)
Rolniczka – Kamila
Rzeźbiarz – Kasia (Sędzia)
Sommelier – Rafał (Ksiądz)
Strażak – Kamil
Tancerka – Mania (Zbawiciel)
Przebieg gry i funkcje:
Ksiądz (Sommelier) modlił się kolejno:
1️⃣ za siebie,
2️⃣ za Anubisa – co uchroniło go przed morderstwem,
3️⃣ ponownie za siebie,
4️⃣ za Przewodnika,
5️⃣ za Grabarza.
W sumie jedna skuteczna modlitwa, ale jak na tempo i presję gry – był to traf w dziesiątkę, który realnie odwrócił losy nocy i zapobiegł skutecznemu mordowi mafii.
Barman (Grabarz) miał świetnego nosa – już w pierwszej możliwej okazji wykorzystał swój trunek, którym ustrzelił członka mafii. W efekcie pierwszej nocy nikt nie zginął, a mafia została natychmiast zdemaskowana. To kluczowy moment, który ustawił tempo całej gry.
Detektyw (Okulista) od początku znał prawdę o jednym z członków mafii – po pierwszym sprawdzeniu dowiedział się, że Recepcjonistka jest w mafii. Niestety nie zdążył się tą wiedzą podzielić z miastem i wkrótce został wyeliminowany za brak aktywności. To był zmarnowany potencjał, który mógł odmienić przebieg drugiej rundy.
Sędzia (Rzeźbiarz) zachował zimną krew i po śmierci przekazał swoją moc Przewodnikowi by ten w decydującym momencie skorzystał ze swojego przywileju podwójnego głosu, choć los Fotografa w finałowym głosowaniu był już przesądzony.
Zbawiciel (Tancerka) wykorzystała swoją moc, przywracając do gry Przewodnika, który został wcześniej wyeliminowany. Ten cudowny powrót był jednym z najciekawszych momentów w grze, co dodało rozgrywce emocji.
Przebieg nocy i błędy obu stron:
Mafia miała trudny start – już w pierwszym głosowaniu odpadł pierwszy niezaangażowany członek mafii, a po pierwszej nocy straciła jednego członka przez działanie barmana. Kolejne noce mijały im bez sukcesów, a w jednym przypadku „ostrze ciupagi” minęło się z celem.
Z kolei miasto także nie było wolne od potknięć. Część mieszkańców wykazywała się znikomą aktywnością, przez co kilkukrotnie trzeba było nakładać ostrzeżenia.
Niektórzy z mieszkańców – jak Okulista (Detektyw) – mieli cenne informacje, lecz nie wykorzystali ich w porę.
Z drugiej strony w mafii pojawiła się Misjonarka, która po otrzymaniu roli… chciała z niej zrezygnować, mimo że znała skład mafii. Jak to się mówi w Kierbcach – „z takim bacą to i owce się rozbiegają”.
Uwagi i zmiany organizacyjne w tej edycji:
Nowością było nieujawnianie, czy ocalenie nastąpiło dzięki Barmanowi czy Księdzu. To rozwiązanie zdało egzamin – dodało napięcia i niepewności.
Wprowadzono też zasadę, że członkowie mafii po śmierci nie mogą już komunikować się ani wpływać na rozgrywkę – i to także przyniosło dobre efekty, bo uniknięto manipulacji zza grobu.
Ograniczenie czasu i aktywności mistrza gry nieco zaburzyło tempo, ale mimo to gra została przeprowadzona do końca i zakończyła się pełnym sukcesem mieszkańców.
Podsumowanie końcowe:
Mafia:
– Recepcjonistka (Magda)
– Misjonarka (Kinga)
– Juhas (Ewelina)
– Fotograf (Beata)
Miasto:
– zwyciężyło dzięki konsekwencji, czujności i (czasem przypadkowym) decyzjom, które doprowadziły do wyeliminowania wszystkich członków mafii.
Zwycięzcy: Mieszkańcy Kierbców Dolnych!
Słowo od Mistrza Gry:
Hej kierpce moje, hej ciupagi!
To była edycja pełna niespodzianek. Były cudowne powroty, były modlitwy, które uratowały dusze, i były też momenty ciszy, kiedy w izbie tylko świerszcze grały, bo niektórzy zapomnieli napisać dwa słowa.
Przepraszam, że momentami nie wszystko szło jak po maśle, ale taka już rola gospodarza – raz pogoda, raz halny.
Cieszę się, że mimo zamieszania udało się dobrnąć do końca i że Kierbce Dolne po raz kolejny przetrwały napaść mafii.
Dziękuję wszystkim za udział, cierpliwość i poczucie humoru.
Do zobaczenia przy kolejnej edycji – może tym razem odwiedzimy Kierbce Górne, a może Nowe Kierbce pod Jaworzyną.
Niech Wam się w izbach dobrze śpi, a mafia niech już owiec nie straszy!
PS gracze którzy nie mogą się zalogować mają zmienione hasło na 1111.

Drugi raz z rzędu trafiłam do mafii. Może do trzech razy sztuka i w końcu uda mi się zagrać po dobrej stronie.
Od początku sądziłam, że mafia miała mega pecha. Najpierw wystawiła nas Misjonarka, która liczyłam, że jednak się ogarnie i zacznie grać, potem barman upił Juhasa, a następnie jeszcze dałyśmy się podpuścić z mordem na Anubisie. Aż dziwne, że tak długo trwała gra. Ale teraz widzę, że odrobinę szczęścia też miałyśmy z tym detektywem, który nie miał ochoty na grę.
Jestem bardzo zaskoczona zaufaniem po stronie miasta jakim obdarzali się wzajemnie Sommelier, Przewodnik i Strażak. Myślałam, że to dlatego że zostali sprawdzeni, ale jak widzę nie. Dobrze dla miasta że jednak byli po właściwej stronie bo jestem w stanie sobie wyobrazić, że taką grą mogliby wykończyć miasto, gdyby któryś był w mafii.
Dziękuję wszystkim za grę.
Gratuluję miastu zwycięstwa.
Gratuluję Fotografowi, który prawie całą grę przetrwał bez podejrzeń.
Dziękuję Juhasowi za jego posty, które wywoływały u mnie salwy śmiechu. To było świetne. Szkoda, że tak krótko trwało.
Współczuję Dentyście, który miał bardzo ciężką końcówkę gry. A chciałyśmy mu tego oszczędzić już w pierwszym mordzie
Do zobaczenia w kolejnej edycji ![[dblpt])](http://www.mafia.4ra.pl/upload/4ra_pl/mafia/smilies/[dblpt]).png)

TESTAMENT
Jakby kto pytał Grabarz, Sommelier, Strażak i Rzeźbiarz są w mieście.
Masz rację Recepcjonistko. Nie mieli podstaw do takiego zaufania... Nie byli sprawdzeni przez detektywa.
Przewodnik na etapie śmierci nie mógł mieć żadnej legalnej wiedzy na temat Sommeliera, Strażaka i Rzeźbiarza...

Mafia miała bardzo pod górkę. Słabo wyszło z Misjonarką, ale jak widać sprawiedliwość dziejowa zamroczyła Okulistę.
Po pierwszym głosowaniu moja pierwsza myśl była , że gdybym była w mafii i Misjonarka taki numer wywinęła to bym to wykorzystała, by jedna lub dwie osoby z mafii się wybieliły na nią głosując. Jak to napisałam to Sommelier na mnie naskoczył. Zobaczyłam o której godzinie oskarżył Misjonarkę ( i Fotografa
) i to mi dało do myślenia, że jest w mieście, bo to było za wcześnie i mafia liczyła zapewne, że Misjonarka się ogarnie np wróci z pracy. I o tym też napisałam i myślę, że od tego czasu Sommelier w pewnym stopniu mi ufał. Recepcjonista była na mojej liście podejrzanych od momentu, gdy napisała, że cała trójka glosująca na Misjonarkę w mieście. Jak człowiek raz sobie coś wkręci to później wszystko pasuje do tego obrazka. Na szczęście Recepcjonista była w mafii. Co do Strażaka, Rzeźbiarza i Fotografa nie miałam zdania przed dłuższy czas. Dopiero głosowanie RR dało mi założenie, że dwaj pierwsi są w mieście zwłaszcza po tym , gdy Recepcjonista okazała się być w mafii. Dentysta brał wszystkie opcje pod uwagę, bronił oskarżonych , oskarżał niewspomnianych, co wpłynęło niestety na jego los. Przez chwilę go podejrzewałam, później było bardzo logicznie, że jest w mieście, aż do pewnego momentu, gdy miałam mieszane uczucia Dentysta czy Fotograf. Akcja z Anubisem hit. Ciekawe jak potoczyłaby się gra, gdyby Barman nie upił Juhasa i gdyby Misjonarka i Okulista nie osłabili swoich drużyn. Dziękuję wszystkim za grę i do zobaczenia ![[dblpt])](http://www.mafia.4ra.pl/upload/4ra_pl/mafia/smilies/[dblpt]).png)

Dziękuję wszystkim za grę. Ostatnio grałam wiele lat temu, trochę się pozmieniało w zasadach od tego czasu. Nie spodziewałam się że od razu trafię do mafii i nie miałam pomysłu jak to dobrze rozegrać. Niestety zauważyłam, że brak czasu działa na moją niekorzyść. Super byłoby analizować każdy post i być bardziej aktywnym, ale na to nie pozwoliły mi zobowiązania zawodowe i rodzinne. Gratuluję miastu wygranej. Jestem zaskoczona funkcjami i zaufaniem, którym miasto obdarzyło strażaka i przewodnika. Sądziłam, że albo mają jakieś funkcje, albo są sprawdzeni przez detektywa, a okazuje się, że to ani jedno ani drugie. Dentysta dobrze analizował, moje gratulacje, ale nie wzbudził zaufania miasta i odpadł.

Gratulacje dla tych najbardziej aktywnych, którzy tak dobrze prowadzili miasto i dzięki Wam wygraliśmy, jednak gdzieś tam moje ciche podejrzenia do fotografa, które na początku miałam jedyna i je porzuciłam były słuszne. Mi w tej edycji zabrakło czasu na analizę dokładną i bycie tak aktywna jak chciałam. Dziękuję za grę.

Dziękuję za super grę. Grałam pierwszy raz i trochę nie bardzo wiedziałam co i jak. Także w większości szłam za głosem tłumu. Ale no że Fotograf na którego głosowałam w pierwszym głosowaniu jest w mafii to tego bym się nie spodziewała. Ale i tak myślę że miastu poszło bardzo dobrze że już przy pierwszym głosowaniu wyeliminowali mafię. I nie myślałam że Sommelier jest księdzem, na początku myślałam że może być Detektywem, bo tak dobrze grał i tak dużo nas naprowadzał. Niewątpliwie też dzięki niemu miasto wygrało. Szkoda że właśnie Detektyw odpadł, wtedy wygralibyśmy jeszcze szybciej. Ale i tak poszło super i gra była też fajna, chodź chwilami mnie dosłownie denerwowało gdy niektórzy obwiniali mnie o bycie w mafii. Ale no na tym polegała gra. W każdym razie było super i dzięki jeszcze raz.
Strony: Poprzednia 1 … 13 14 15